Brigitte Bardot in de film 'Le Mepris' 1963

Brigitte Bardot in de film 'Le Mepris' 1963

SPF en Zonbescherming, we weten allemaal dat het ontzettend belangrijk is. Misschien herinneren sommigen onder ons zich nog de urenlange bruinbak sessies op de stretcher in de achtertuin, met enkel een flesje olie (beschermingsfactor nul) en een kookwekker. Die tijden zijn voorbij! Vandaag de dag weten we dat we zuinig moeten zijn op onze huid en dat we ons moeten beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. De term SPF kent iedereen dan ondertussen ook wel, maar wat betekent het nu eigenlijk? En hoe zit het met de hoogte van SPF en de zonbescherming? Het belangrijkste wat je hierover moet weten, hebben we voor je op een rijtje gezet.

Hoe zit het met de beschermingstijd van een SPF?
De aangegeven SPF (Sun Protection Factor) staat voor de tijd dat je in de zon kunt zitten, voordat je verbrandt. Allereerst ga je uit van hoe lang het duurt voordat je onbeschermde huid rood wordt in de zon, dat vermenigvuldig je met de factor en dan weet je hoe lang je beschermd bent in de zon. Voorbeeld: het duurt tien minuten voordat je huid rood wordt als je onbeschermd de zon in gaat. Vervolgens smeer je factor 15 op, dan ben je dus 150 minuten (2,5 uur) beschermd. De formule is: 10 (min) x 15 (SPF) = 150 minuten.

Fabels & Feiten

Als je bruin bent, ben je beter beschermd tegen de zon = Fabel!
Er bestaat niet zoiets als een veilige zongebruinde kleur. Zelfs als je nooit verbrand, is de zon schadelijk. De enige echt veilige bruine kleur bereik je met een zelfbruiner.

Na het aanbrengen van een zonnebrandcrème kun je meteen de zon in = Fabel!
Wacht na het aanbrengen minstens een kwartier, voordat je de zon in gaat. Deze tijd is nodig om ervoor te zorgen dat je huid de crème goed heeft opgenomen.

Waterproof zonnebrandcrème hoef je na het zwemmen niet nogmaals op te brengen = Fabel!
Een zonnebrandcrème kan nooit 100 % waterproof zijn. Sterker nog; de term mag niet eens meer gebruikt worden. De term ‘Water Resistant’ mag wel, maar om zeker te zijn van je bescherming, moet je als je langer dan 40 minuten hebt gezwommen, of overmatig hebt getranspireerd, echt weer een nieuw laagje aanbrengen.

Wees niet te zuinig met het opbrengen van een zonbeschermingsproduct = Feit!
Studies hebben aangetoond dat de meeste mensen de helft minder van een product gebruiken, dan eigenlijk zou moeten, waardoor je bescherming niet optimaal is. Royaal smeren dus!

Ook in de schaduw moet je een zonbeschermingsproduct gebruiken = Feit!
Door weerkaatsing van zonnestralen in water of glas, wordt je huid ook in de schaduw blootgesteld aan UV straling. Altijd een SPF gebruiken dus!

Verbranding door de zon stopt niet zodra je uit de zon gaat = Feit!
Dat je verbrand bent is al erg genoeg, maar dit schadelijke proces zet zichzelf nog 12 tot wel 24 uur voort! Dikke lagen crème maken het alleen maar erger, omdat je de hitte daarmee als het ware opsluit. Het beste kun je zoveel en zo lang mogelijk koelen met niet te koud water, of je huid insmeren met pure aloë vera.

Tags: , ,