oranje hema tompouce:

Onze Willem is bijna jarig en dat mogen we weer uitbundig vieren! Natuurlijk horen daar (oranje) taart en andere lekkernijen bij! Met deze recepten zorg jij ervoor dat jij op Koningsdag in ieder geval geen tekort hebt aan hapjes en lekkernijen voor de hele familie! 

Je kunt natuurlijk traditiegetrouw naar de Hema gaan om 20 oranje tompoezen te halen, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Want zeg eerlijk: na een dag tompoezen van de Hema eten komen ze zo langzamerhand je strot uit. Daarbij wil je natuurlijk niet per ongeluk te laat bij de winkel aankomen (omdat je een flinke kater had van Koningsnacht en je moest uitslapen) en vervolgens teleurgesteld naar huis gaat zonder tompouce. Want: een oranje tompouce scoren is écht een must op Koningsdag. Gelukkig is de oranje variant van het gebakje (de Koningsdag-special) ook érg makkelijk zelf te maken.

Oranje Tompoezen

Wat heb je nodig (voor 8 stuks)?

8 plakjes roomboter bladerdeeg
1 eidooier

Vulling
2 eidooiers
250 ml volle melk
Paar druppels vanille extract of een vanillestokje
50 gram suiker
25 gram bloem

Oranje glazuur
150 gram poedersuiker
2 eetlepel water
1 drupje oranje kleurstof

– Verwarm de oven voor op 225 graden.
– Laat de bladerdeegplakjes ontdooien en snijd de doormidden. Verdeel ze over een bakplaat, verkleed met bakpapier. Prik er met een vork gaatjes in.
– Bestrijk het bladerdeeg met één losgeklopte eidooier. Bak ze in 10-12 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen.
– Klop ondertussen met een mixer of garde de eierdooiers, bloem en een beetje melk tot een gladde gele massa. Doe de rest van de melk in een pan en breng aan de kook, voeg de suiker en vanille toe. Giet dan voorzichtig (in etappes) de warme melk bij de eierdooiers en blijf ondertussen goed kloppen. Giet ten slotte alles terug in de pan, breng zachtjes aan de kook en laat het mengsel in een paar minuten indikken. Zet het vuur uit en laat de room onder af en toe roeren afkoelen.
– Maak nu de topping. Voeg een lepel water bij de poedersuiker en voeg een kleine druppel oranje kleurstof toe. Meng het goed door elkaar. Is het te vloeibaar, voeg dan een lepel extra poedersuiker toe. Is het te dik, voeg dan een klein lepeltje water toe.
– Besmeer de helft van de afgekoelde bladerdeegplakjes met het gekleurde glazuur. Schep op de andere helft de afgekoelde room en dek af met een geglazuurd plakje bladerdeeg.

Niet zo’n fan van tompoezen? Natuurlijk kun je met een beetje creativiteit genoeg Koningsdag recepten bedenken! Deze coup rood-wit-blauw van ah.nl worden wij bijvoorbeeld heel erg blij van. En hij is even iets gezonder dan tompoezen ;).

Wat heb je nodig (voor 6 personen)?

2 bakjes frambozen (a 125 g)
1 sinaasappel (uitgeperst)
Anderhalve eetlepel kristalsuiker
1 bakje blauwe bessen (150 g)
1 bekertje slagroom (125 ml)
1 zakje vanillesuiker
1/2 bak volle kwark (a 500 g)

– Breng in een steelpan de frambozen, 2 eetlepels sinaasappelsap en een halve eetlepel kristalsuiker aan de kook. Laat 2 min. koken. Neem van het vuur en laat in 15 min. afkoelen tot het lauw is.
– Verdeel de blauwe bessen over 6 glazen. Klop de slagroom met 1 eetlepel kristalsuiker en de vanillesuiker stijf. Spatel de slagroom door de kwark. Verdeel de roomkwark over de glazen. Schep de lauwe frambozen erover. Klaar is kees.

Tags: , , , , , ,