running

Zeg jij steeds tegen jezelf ‘ik ga hardlopen’, maar stel je het constant uit? Dan zullen deze handige tips je vast op weg helpen! Soms heb je gewoon een zetje in je rug nodig om vervolgens een pro in hardlopen te worden ;). 

Met deze hardlooptips is het een stuk makkelijker om te beginnen met hardlopen, maar ook om het vol te houden. Zo net na de zomer zijn er vast wat kilootjes aangekomen door al die gezellige terrasjes en etentjes op vakantie. Hoog tijd om de vakantie vaarwel te zeggen (boehoe) en weer te starten met gezond leven en sporten!

Iedere keer als je even geen zin hebt in hardlopen en een terugval hebt, check dan deze tips.

#1 Investeer in goede schoenen

Het is erg belangrijk om goede schoenen te hebben voordat je gaat hardlopen. Slechte schoenen zorgen niet alleen voor spierpijn, maar op langere termijn ook voor vervelende blessures. Let niet te veel op de kleur of de stijl van je hardloopschoenen, maar kies liever een lelijke variant die wél goed zit. Laat je ook het liefst professioneel adviseren in een sportwinkel, en koop de schoenen niet online.

#2 Bereid je voor

Voordat je gaat hardlopen, moet je je goed voorbereiden. Je wil op de helft natuurlijk niet omvallen van de honger of enorme steken krijgen door te vet eten. Ook is het niet fijn om uit je kleding zweten, maar kou vatten ook niet. Maak dus eerst een lijst met wat je gaat eten en welke kleding je aantrekt.

#3 Begin langzaam!

Het kan dan misschien een hele achievement zijn als je een half uur aan één stuk door hebt hardgelopen, maar waarschijnlijk lig je de volgende dag wel plat van de spierpijn. Je kunt veel beter langzaam beginnen en een schemaatjes aanhouden. Denk aan: 2 minuten rennen, 1 minuut lopen, 2 minuten rennen etc.

#4 Cool down

Voordat je gelijk onder de douche springt na een goede jog, doe dan eerst een paar cooling down stretches! Dat voorkomt extreme spierpijn en blessures de volgende dag en maakt je spieren weer een stuk soepeler.

Eet na het hardlopen ook een snack met veel koolhydraten en proteïne, zoals een appel, noten of een banaan. Uiteraard moet je ook genoeg water blijven drinken.

#5 Langzaam meer kilometer

Als het rennen na een tijdje makkelijker voor je wordt, wil je jezelf natuurlijk een beetje uitdagen. Zorg ervoor dat je niet gelijk heel ver gaat lopen, maar verhoog de afstand voor de komende week altijd maar met 10 procent ten opzichte van de totaal gelopen kilometers in de week daarvoor.

#6 Let op je houding!

En last but not least: zorg ervoor dat je een goede houding hebt tijdens het rennen. De verkeerde houding kan voor nare blessures zorgen, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Ontspan je nek, hef je knieën, span je buikspieren regelmatig aan en houd je armen parallel aan de grond.

 

Tags: , , , ,