make-up

Hoe lang is make up eigenlijk houdbaar?

Hoe oud is de inhoud van jouw make up tasje eigenlijk? Blijf jij maar die oude lippenstift gebruiken omdat de kleur niet meer verkrijgbaar is terwijl hij al drie jaar in je make up tasje zit? Veel mensen weten eigenlijk helemaal niet hoe lang make up houdbaar is. En bij de meeste make up producten zie je ook geen veranderingen als de houdbaarheidsdatum is verstreken waardoor ze nog goed lijken. Niet alleen kan te oude make up huidproblemen veroorzaken, het brengt ook minder goed aan en blijft minder lang zitten. Om te beginnen moet je er dus voor zorgen dat je je make up producten zo schoon mogelijk houdt om infecties te vermijden en wat over datum is moet de prullenbak in.

Foundation en concealers: Zeker een jaar, oplopend tot twee jaar. Zijn ze op waterbasis dan gaan ze zeker twaalf maanden mee, op oliebasis zeker 18 maanden. Teveel blootstelling aan zuurstof verlaagt de houdbaarheid. Gooi het product weg als het begint te verkleuren of wanneer de pigmenten zich scheiden van olie of water.

Oogpotlood en lippotlood: Ongeveer drie jaar. Omdat ze moeten worden geslepen verdwijnen ook de bacteriën. Dus wanneer je het potlood regelmatig slijpt, kun je er lang mee doen. Als het potlood uitgedroogd is of juist olie afscheidt, dan moet ‘ie in de prullenbak.

Oogschaduw, gezichtspoeder en poederrouge: Twee jaar. Gooi het weg als het product kruimelig wordt of teveel gaat glanzen.

Creamblush: Twee jaar. Verkleurt het product of scheidt het olie af, dan ligt dit aan bacteriën omdat je een creamblush doorgaans aanbrengt met je vingers. Weggooien!

Lippenstift: Drie jaar maar dit is wel afhankelijk van hoe je het aanbrengt. Gebruik je een schoon kwastje, dan gaat een lippenstift aanzienlijk langer mee dan wanneer je ‘m direct op je lippen aanbrengt. Veeg regelmatig het oppervlak lichtjes af met een tissue om bacteriën te verwijderen. Is de geur van de lippenstift veranderd (ruikt muffig), dan moet ‘ie sowieso weg.

Lipgloss: Twee jaar. Omdat de applicator bacteriën in het flesje brengt, kun je beter steeds een schoon lipkwastje gebruiken. Zorg verder dat je applicator niet heen en weer pompt in het flesje. Dit creëert luchtbellen en halveert de houdbaarheid van de gloss.

Mascara: Drie maanden. Elke keer wanneer je mascara gebruikt, draag je bacteriën over van je ogen naar het borsteltje en andersom. En op een ooginfectie zit je niet te wachten. Mascara moet je dus ook echt niet langer gebruiken. Wordt ‘ie eerder al droog, klonterig of juist plakkerig, dan is het tijd voor een nieuwe.

make-up

Hoe lang is make up eigenlijk houdbaar?

Tags: , , , , , , , , , , ,