Sleeping Beauty: hoe kom ik in slaap?
Soms is in slaap komen een ware frustratie. Een hele nacht liggen woelen en schaapjes tellen zorgt er zeker niet voor dat je tot rust komt. De nacht is juist om bij te komen en heerlijk in je eigen dromenland alles verwerken wat je die dag hebt meegemaakt. Tevens wil je geen wallen onder je ogen en is fris voor de dag komen belangrijk. Een onuitgeslapen gezicht doet nou eenmaal geen wonderen voor je verschijning, geloof ons! Slapen is erg belangrijk voor je lichaam. Wist je dat te weinig slaap voor bijvoorbeeld de volgende symptomen op lange termijn kan zorgen: depressie, pijnlijke spieren, snel koud, obesitas, verwarring en geheugenverlies?
We snappen dat het soms gewoon niet lukt om je ogen te sluiten en te slapen, je ligt wakker en je maakt je druk. ‘Wat moest ik morgen ook allemaal weer doen?’. Of: ‘heb ik eigenlijk de voordeur op slot gedaan?’. Nou is het laatste natuurlijk snel te verhelpen, maar goed; je begrijpt de boodschap!
We vinden nachtrust ont-zet-tend belangrijk! Met deze tips kom je wellicht sneller in slaap. Hello sleeping beauty!

Maak een to-do list
Niets is irritanter dan duizend dingen aan je hoofd te hebben. De vragen poppen zich één voor één in je op en er lijkt wel geen einde aan te komen. Je wilt je hoofd leeg maken, maar je weet niet hoe! De oplossing is een ouderwets notitieboekje op je nachtkastje leggen of nog beter; gebruik je notitie functie in je telefoon. Noteer de dingen die je de volgende dag wilt doen en niet mag vergeten, zo kun je uitgerust aan je slaapje beginnen. Heb je in je hoofd ook weer ruimte!

Maak een to-do list

Koffie verkeerd maar dan zonder koffie
Koffie doet geen wonderen voor je slaap, sterker nog je wordt er juist wakker van. Je zou de decafé variant kunnen nemen na het eten maar kopje warme melk is een goede optie. Melk bevat de stof ‘Tryptofaan’. Dit stofje zorgt ervoor dat je slaperig wordt. In principe maakt het niet uit of het warm of koud is maar een warme drankje helpt je sneller ontspannen.

Schaapjes, koetjes of paardjes tellen
Misschien is het wel kant klare onzin? Wat ons betreft niet helemaal. Of je nou schaapjes, paardjes of tijgers telt… het feit dat je even je gedachten kan verzetten, zorgt ervoor dat je ontspannen wordt. Je bent onrustig, omdat je vaak bezig bent met wat je allemaal moet doen de volgende dag. (gebruik je de notitieblok al ;)?)

Geen Ryan Gosling of Brad Pitt meer op je netvlies
Nu snappen we dat dromen over knappe exemplaren geen straf is. Maar zet je tv, tablet of smartphone voor het slapen uit. Je kunt beter even een goed boek of een tijdschrift lezen. Dit helpt je beter te ontspannen.

Lees een boek of tijdschrift

Geen sportyspice maar sleepyspice
Vlak sporten voor het slapengaan is ook geen optie voor een goede nachtrust. Je hebt je intensief ingezet en je bent vaak verre van moe! Je hebt juist meer energie. Probeer één tot twee uur voordat je gaat slapen echt in de relaxmodus te gaan.

Raampje open
Het is zeker niet erg om het raampje in je slaapkamer een beetje open te laten. Frisse lucht is gezond en zorgt voor een goede temperatuur in je slaapkamer.
Mocht je het te koud vinden, open het raam dan eventjes een aantal uur van te voren voordat je gaat slapen.

 

 

Tags: , , , , ,