Sos: eerste hulp bij cellulite

Cellulite.. Cellulites? Uhh wat is het nou? Allereerst willen we een groot misverstand uit de wereld helpen. Het is namelijk cellulite en je zegt niet cellulit-is. Want dat is een bacteriële aandoening van de huid. Het is dus zonder -is. Ook denken mensen vaak dat het ontstaat doordat je overgewicht hebt. Wrong! Ook met een slank figuur kun je namelijk last hebben van de hobbels op je billen en/of bovenbenen. Cellulite ontstaat door verkeerde voeding in combinatie met te weinig spiermassa. 

Maar wat is cellulite nou precies?

Putjes, deukjes, sinaasappelhuid: we weten precies wat het is toch? Als je last hebt van cellulite komt dit door een verstoring van het bindweefsel en de toename van vetcellen in de onderhuid. cellulite is een typische kwaal waar vooral vrouwen door getroffen worden. Wist je dat 90% van de vrouwen hier last van heeft? cellulite komt het vaakst voor op de billen, dijen en bovenbenen. Je zou denken dat er door de grote hoeveelheid mensen die er last van hebben wel iets aan te doen is. Dat is er zeker, maak het is niet met een pilletje opgelost.

Doordat het bindweefsel verhardt, trekt het de huid om die verhardingen. De vetcellen vormen de kussentjes die door het bindweefsel wordt omringd. Hormonen zijn in 9 van de 10 keer de oorzaak van het cellulite probleem. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat het vet wordt opgeslagen en opzwellen. Hierdoor kunnen afvalstoffen ook niet goed meer worden afgevoerd. Dit proces kan door een bepaalde levensstijl in een neerwaartse spiraal terecht komen! Gezond eten, en goed sporten zijn dus heel belangrijk.

Waarom hebben wij vrouwen dit alleen?

Vrouwen hebben een elastischer bindweefsel, omdat onze huid rekbaarder moet zijn voor de veranderingen in ons lichaam (zoals curves en zwangerschap). Wanneer de spankracht van de elastische vezels afneemt (dit kan door slechte voeding, weinig beweging of door hormonen), neemt het vet toe en wordt dit gegroepeerd door het bindweefsel wat daar zit. Niet charmant, maar er valt wat aan te doen!

Wat kun je er tegen doen?
Heel leuk allemaal, maar wat kunnen we er dan tegen doen? Er zijn verschillende oplossingen die je kunt proberen om cellulite tegen te gaan.

Massages
Tegenwoordig zijn er massages die voor een vermindering zorgen van cellulite! Door de huid op een bepaalde manier de masseren zal de bloedcirculatie in je lichaam verhogen. De zuurstoftoevoer wordt hierdoor gestimuleerd waardoor je huid er een stuk beter uitziet. Dit soort massages zijn niet kinderachtig, er wordt heftig gemasseerd! Massages kunnen positief uitpakken maar het is zeker geen geneesmiddel.

No diet please
Nee, we gaan niet direct op dieet. Wel mag je je voedingsschema aanpassen, maar blijf voldoende eten en drinken. Bij een te streng dieet verliest je huid elasticiteit en heb je vaak een tekort aan eiwitten, waardoor de vethobbeltjes beter zichtbaar zijn. Kies dus voor veel groenten, fruit (citroenen met water bijvoorbeeld: heel gezond) of een klein handje koolhydraten (speltpasta bijvoorbeeld) en eiwitten.

Gezond eten en drinken

Spiermassa
Om van cellulite af te komen, is het belangrijk dat je je spiermassa vergroot. Natuurlijk kun je met cardio wat extra vet verbranden, maar om echt spiermassa te kweken, zul je oefeningen moeten doen met (je lichaams)gewicht. Je kunt bijvoorbeeld gewichtjes gebruiken of op speciale apparaten trainen in de sportschool.

Hormonen
Heb je alles geprobeerd, maar wil niets helpen? Kijk dan eens naar je anticonceptie. Door hormonen kan cellulite verergeren. Had je het voor de pil ook of ben je veranderd van anticonceptiemiddel? Dan kun je hieraan wellicht iets veranderen. Overleg met je huisarts wat je het beste kan doen.

Smeren dan?
En de crèmes? Die schijnen zeker verschil te maken, maar dan moet je wel blijven smeren. Zodra je stopt, stopt de werking hiervan ook.
Dat is een vaak een dure grap!

Cellulite creme Vichy

Conclusie: er zijn talloze oplossingen maar het nadeel is dat het niet direct weg is en je er toch wel wat moeite voor moet doen!

Tags: , , , , , , , , , , ,