v&d uitverkoop 5

De V&D is er niet meer: gone, dood, failliet. Maar in de afgelopen week gingen een paar V&D-filialen open. Althans: voor heel even maar, want dit was de allerlaatste uitverkoop. Over het algemeen bestond dit uit veel drukte, dringende mensen en een heleboel chaos. Mixitup was erbij.

Ik had nooit gedacht dat er nog Black Friday-taferelen zouden voorkomen bij de V&D. De opheffings-sale bestond uit een groot prijzencircus met extra kortingen van 20 tot wel 60 procent op het hele assortiment. Toen ik binnenkwam, na ongeveer een kwartier in de rij te hebben gestaan, was bijna alles al uitverkocht. Ik dacht misschien nog een mooi zilveren sieraad te scoren, maar werkelijk alle sieradenetalages waren geplunderd. Maar echt: het leek alsof ze weggekaapt waren: alles lag overhoop.

v&d uitverkoop 1

Bij binnenkomst merk ik dat er al erg veel is uitverkocht. 

Alle 62 V&D filialen hebben de in afgelopen week hun deuren weer geopend. In de kleinste steden was dat al vorige week woensdag. De grootste, best lopende warenhuizen – zoals Amsterdam, Den Haag, Leiden – gingen op 25 maart open. Ik was bij het filiaal in Hilversum, die ook op 25 maart haar deuren opende.

Black Friday-taferelen

Mijn vriendin had niet zo’n zin om de winkel in te gaan. ‘Waarom niet?’, vroeg ik haar. Haar reden was vrij duidelijk: ze had die dag daarvoor een vrouw met een kras in haar gezicht de winkel uit zien lopen. Oké, ik zeg niet gelijk dat er een bitch-fight was in de V&D,  maar ik sluit het ook niet uit. Misschien was ze gevallen van de roltrap, of gestruikeld over één van de duizend kledinghangers op de grond, maar het kan ook zijn dat er rellen waren ontstaan vanwege de fikse kortingen. Black Friday in Amerika: eat your heart out.

Ik ging wél naar binnen, want ik was te nieuwsgierig geworden. Misschien had Hilversum geleerd van het akkefietje met de vrouw en haar schram op haar gezicht, want een uitsmijter hield goed in de gaten hoeveel mensen uit de winkel kwamen en erin mochten. Zodoende viel de drukte in het filiaal van Hilversum heel erg mee. In tegendeel tot de V&D aan de Amsterdamse Kalverstraat, waar per kassa honderden mensen stonden te wachten.

Chaos

Wat nog wel het meeste opviel, was de chaos in de winkel. Het leek wel een vuilnisbelt: overal op de grond lagen producten die het winkelend publiek liet rondslingeren. De schoenenafdeling was het ergste: je struikelt zowat over de lege schoenendozen.

v&d uitverkoop 4

Het was een bende op de schoenenafdeling, maar als je goed zocht: dan kon je een paar leren laarsjes scoren voor €20. 

Bij de schoenenafdeling was het een rotzooi, maar dan heb ik het nog niet gehad over de kledingafdeling. Of nou ja, volgens mij was alles een kledingafdeling geworden: it was everywhere. Hoopjes kleding lagen er verslagen bij en dienen als een soort pionnen voor het winkelende publiek: moeders met buggy’s moeten zich zigzaggend om de kleding verplaatsen.

v&d uitverkoop 3

Overal hoopjes kleding..

Wel handig: als je nog kledinghangers nodig had: die lagen voor het oprapen! Letterlijk!

v&d uitverkoop 2

Kledinghangers liggen voor het oprapen.

Mijn conclusie van de dag: dit is echt typisch Nederlands. Het hele jaar was er geen kip te bekennen bij de V&D, en nu het te laat is, loopt het storm.

Kleding, schoenen, kookgerei, kantoorartikelen, sieraden: het hele V&D-assortiment is beschikbaar in de opheffings-sale. Alleen merken met eigen shops binnen V&D, zoals Rituals, doen niet mee. Uiteraard geldt de regel op=op en zal de verkoop maar maximaal vier weken duren.  Het is er niet erg gezellig, maar als je nog een koopje wilt scoren in de V&D dan raad ik je aan: hurry hurry!

Tags: , , , , , , ,