ijskoffie

Kan jij niet zonder je cafeïne in de ochtend, maar vind je een kop koffie een beetje te warm in de zomer? Dan zou je echt eens onderstaande ijskoffie moeten proberen. Ze zijn lekker koud én bevatten de nodige cafeïne. Lucky you; je hoeft écht niet je laatste beetje geld op te maken aan een frappuccino van de Starbucks. Deze ijskoffie recepten zijn een stuk cheaper!

IJskoffie is gelukkig erg makkelijk om zelf te maken, áls je de juiste ingrediënten in huis hebt. Naast de basics; koffie, ijsklontjes, slagroom, suiker en eventueel vanille-ijs, kun je eindeloos variëren in smaken. Wij zullen onderstaande recepten zo basic mogelijk houden, zodat jij ze kunt aanpassen naar je eigen smaak. Je kunt tegenwoordig speciale koffietoppings kopen in de supermarkt, maar een beetje chocoladesaus of kaneel kan ook een eigen draai geven aan je ijskoffie. Werkelijk alles kan!

IJskoffie cappuccino

Ingrediënten voor 1 persoon:
– 100 ml sterke koffie
– 100 ml koude melk
– 2 theelepels rietsuiker of honing
– ijsklontjes (een glas vol)
– slagroom
– suiker

How to?
Zet eerst 100 ml sterke koffie (het liefst espresso) en doe het in de koelkast. Laat goed afkoelen voordat je het gebruikt. Haal het vervolgens uit de koelkast en voeg 100 ml koude melk toe met twee theelepels rietsuiker of honing (wat je zelf het lekkerst vindt). Vul een groot glas voor de helft met ijsklontjes en voeg het koffiemengsel toe. Klop de slagroom op met een beetje suiker en schep het bovenop je koffie. Omnom!

koffie quote

IJskoffie met chocorasp
(Bron: ah.nl)

Ingrediënten voor 1 persoon:
– 400 ml sterke koffie
– ijs naar keuze (vanille of mokka zijn aanraders)
– pure chocolade

How to?
Schenk ongeveer 100 ml sterke koffie in een groot glas. Schep daar een bol ijs bij en rasp de pure chocolade naar smaak over. That’s it, that’s all: makkelijker kan niet. ;) Oh, dat kan wel: je kunt ook hagelslag gebruiken in plaats van een pure chocoladereep.

Griekse ijskoffie: Cafe Frappe

Ingrediënten voor 2 personen:
– 5 theelepels instant koffie (bijvoorbeeld nescafé)
– 40 mililiter koud water
– 370 mililiter koude volle melk
– 6 ijsblokjes

How to? 
De Cafe Frappe is de Griekse variant van de ijskoffie. Werkelijk iedereen in Griekenland, lokale bevolking en toeristen, drinken dit drankje op het terras. Goed nieuws: het is érg makkelijk na te maken. Doe allereerst de instant koffie en het water in een shaker en schud het goedje vier keer. Doe dan de melk erbij en schud de shaker acht keer hard op en neer. Schenk vervolgens de ijskoffie in twee grote glazen en voeg ijsblokjes toe. Tast toe!

Tags: , , , , , , , ,