We mogen niet klagen, in ons landje. Maar onze horizon verbreden, dat hoort er ook bij. Onze wereld is bedolven onder de mooie steden, dorpen en plekken waar we maar weinig van horen. Tot vandaag, want wij zetten de 10 mooiste plekken op aarde op een rijtje.  Maar weinig mensen die het geluk hebben deze plekken te bezoeken. Maar stewardessen bijvoorbeeld, zij hebben dan net iets meer kans. In de hitserie Pan Am, die vier stewardessen in de beginjaren van de sixties volgt, krijgen we een blik in het exclusieve leven van het vliegen. Vooral voor mensen met een serious case of wanderlust, zal deze serie hun honger stillen. Of net aanwakkeren. Maar dus: de tien mooiste en speciaalste spots in de wereld.

Aiguille du Midi, Frankrijk
Door een berg lopen, niet zo slecht hé?! In Frankrijk is het allemaal mogelijk, om precies te zijn in de Alpen, op de Aiguille du Midi. Deze berg is 3842 meter hoog en is enkel te bereiken via een kabelbaan. Deze kabelbaan was bij opening, in 1955, de hoogste kabelbaan ter wereld.

 Aiguille du Midi, Frankrijk

Aiguille du Midi, Frankrijk

Hamilton Pool Preserve, VS
Hamilton Pool Preserve is een zwembad dat gecreëerd werd toen de bovenkant van een ondergrondse rivier instortte, door massieve erosie doorheen de jaren. Het ‘zwembad’ is gelegen in Austin, Texas en wordt in de zomer vaak bezocht door de bewoners van de stad.

Hamilton Pool Preserve, VS

Hamilton Pool Preserve, VS

Oude stad van Dubrovnik, Kroatië
Dubrovnik is een klein stadje aan de Adriatische Zee, in Kroatië. Het is een echte trekpleister voor toeristen en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de Middeleeuwen was Dubrovnik de enige stad die op het vlak van havenhandel concurrent was van Venetië.

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Oude stad van Dubrovnik, Kroatië

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Oude stad van Dubrovnik, Kroatië

Osaka, Japan
Osaka, wat letterlijk ‘grote heuvel’ betekent, is de op twee na grootste stad van Japan. Er zijn zo’n 2,7 miljoen inwoners, maar door het grote aanbod van scholen en bedrijven, stijgt het aantal van Osaka overdag richting 3,7 miljoen. Onder de mensen worden de inwonders van Osaka vaak als lekkerbekken (‘kuiadores’: zij die zich te barsten eten) met veel gevoel voor humor en weinig pretenties beschouwd.

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Osaka, Japan

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Osaka, Japan

Craig Goch Dam, Elan Valley, Schotland
Deze gigantische dam, de Craig Goch Dam, is gevestigd in Elan Valley in Wales. Het heeft zo’n zeven jaar geduurd eer de dam er stond, en in 1904 was het zover. Het hoofddoel? Birmingham met water voorzien.

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Craig Goch Dam, Elan Valley, Schotland

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Craig Goch Dam, Elan Valley, Schotland

Opéra de Paris, Frankrijk
Om toch maar een plaatje van een plek binnen te hebben. De Opera van Parijs was de allereerste opera in heel Frankrijk. Opgericht door Louis XIV in 1669, en het ballet dat we vandaag kennen, is ontwikkeld binnenin dit pand.

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Opéra de Paris, Frankrijk

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Opéra de Paris, Frankrijk

Litlanesfoss, IJsland
IJsland, ondanks de naam niet bedolven onder ijs maar vooral groen, groen en groen. En hier is Litlanesfoss, waar een prachtige waterval door stroomt. De kolommen werden gevormd door een lavastroom.

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Litlanesfoss, IJsland

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Litlanesfoss, IJsland

Palazzo Vecchio, Italië
Het Palazzo Vecchio, in het mooie Florence, was honderden jaren het belangrijkste gouvernementele gebouw van de stad. Maar tegenwoordig is het een museum met veel grote werken van onder andere Donatello, Mantegna en Pontormo. En voor het Palazzo Vecchio staat zelfs een negentiende-eeuwse replica van Michelangelo’s David!

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Palazzo Vecchio, Italië

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Palazzo Vecchio, Italië

Ellora, India
Ellora, een oud dorpje vlakbij Aurangabad, is een Indische werelderfgoed plek die misschien wel de mooiste rotstekeningen en structuren huisvestigt in de hele wereld. De gravures zijn tempels uit onder andere de hindoeïstische en boeddhistisch tradities.

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Ellora, India

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Ellora, India

Hindelang, Duitsland
Omdat de mooiste dingen zich pas ‘s nachts tevoorschijn toveren. In Bad Hindelang, een gemeente in de Duitse deelstaat Beieren, konden de 4.827 inwoners op een nacht dit beeld aanschouwen.

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Hindelang, Duitsland

De 10 Mooiste Plekken op Aarde: Hindelang, Duitsland

We kunnen nog lang verder dromen of nu onze koffers pakken en ‘adieu’ roepen naar de baas. Maar hoewel dat, op termijn, misschien niet zo’n topidee is, zoek je misschien best een job die je alle plekken met plezier toont. Het beste voorbeeld? Stewardessen. Zij doorkruisen heel de wereld met hun vliegtuig en fototoestel, en worden rijker vanbinnen. Een voorproefje van hun spannende leven? Kijk dan naar Pan Am, een serie die het leven van enkele stewardessen volgt in de jaren 60, en baad ondertussen ook in de luxe. Vanaf 22 mei is Pan Am op DVD en Blu-Ray verkrijgbaar.

De serie speelt zich af in de jaren ’60. Het tijdperk van de commerciële luchtvaart is aangebroken onder aanvoering van de elite stewardessen van Pan Am. Geen cultuur is hen vreemd en geen uitdaging te groot. Van New York tot in de verste uithoeken van de wereld vinden zij romantiek, gevaren en exotische intriges in de adembenemende wereld van 1963.

Met Christina Ricci (Penelope, Fear en Loathing in Las Vegas), Margot Robbie (Neighbours), Michael Mosley (The Proposal), Karine Vanasse (Midnight in Paris ), Mike Vogel (The Help ) en Kelli Garner (The Aviator ).

Alle foto’s gehaald van de Facebookpagina: Most amazing things in the world

Tags: