TIPS VOOR DE BESTE PARTY- EN FESTIVALFOTO'S

TIPS VOOR DE BESTE PARTY- EN FESTIVALFOTO'S

Celebrityfotograaf Jeff Kravitz geeft, in samenwerking met Nikon, eenvoudige trucs voor het schieten van de beste zomerse party en festival foto’s.

Hoe herkenbaar: je bent afgelopen weekend naar een festival of feest geweest. Eenmaal thuis stop je de memorykaart vol spanning in je laptop en de ene na de andere mislukte foto komt tevoorschijn. Maar we hebben goed nieuws voor je, want dankzij de Nikon COOLPIX S9100 én de top tips van Jeff Kravitz zijn slechte foto’s voortaan verleden tijd. Jeff Kravitz heeft meer dan 25 jaar ervaring in het fotograferen van glamourous celebrityparty’s en Hollywood-prijsuitreikingen. De in Los Angeles gevestigde fotograaf weet beter dan wie ook hoe iedereen, in combinatie met de juiste camera, in staat is om geslaagde foto’s te maken. Haal de professionele fotograag in jezelf naar boven en doe je voordeel met deze top tips!

Begin bij het begin, controleer je apparatuur
Zorg dat je de juiste apparatuur hebt om overal op voorbreid te zijn. Neem je Nikon-camera mee met verse batterijen en voldoende ruimte op de geheugenkaart. Neem zelfs een extra batterij en geheugenkaart mee voor het geval dat. Onthoud dat je beter te veel herinneringen kunt vastleggen dan te weinig. Je kunt ook beter wat extra spullen meenemen die je niet nodig hebt dan dat je iets nodig hebt wat je niet hebt meegenomen.

Maak enkele foto’s van de locatie
Het kan geen kwaad om enkele foto’s te maken die laten zien waar je bent, hoe mooi het feest is aangekleed en hoe de locatie eruitziet. Maak enkele groothoekopnames die zoveel mogelijk laten zien van de omgeving van het feest of festival waar je bent en maak daarna enkele close-ups van de versieringen en mogelijk enkele detailopnamen van mooie patronen. Zorg dat je geen flits gebruikt om een groothoekopname te verlichten aangezien dat niet echt werkt.

Laat je vrienden eruitzien als sterren
Fotografeer je vrienden zoals we dat doen op de rode loper. Maak een foto waar ze van top tot teen op staan, maak daarna een foto vanaf het middel en zoom tot slot in voor een foto van het hoofd. Kadreer de foto zo dat je ook een feestelijk accent vastlegt, zoals ballonnen of slingers, of plaats de persoon naast een mooi decoratief element, zodat de foto kleurig is en een indruk geeft van de omgeving. De foto van Mila Kunis in haar groene jurk op een stoel met een groen patroon vind Kravitz zeer geslaagd.

Houd de camera zoveel mogelijk bij de hand
Wees niet bang om je camera altijd bij de hand te houden, klaar om te schieten. Als je de camera in de hand houdt, zul je merken dat mensen zich ontspannen en zelfs vergeten dat je een camera hebt. Zo kun je mensen zo natuurlijk mogelijk vastleggen. Voor verschillende perspectieven van dezelfde gebeurtenis kunt je de camera aan een vriend geven en deze een rondje door de ruimte laten maken.

Maak spontane foto’s
Het kan geen kwaad enkele geposeerde opnamen te maken, maar soms is het leuker om vast te leggen wat er tussen het poseren in gebeurt. Kijk maar eens naar de foto van Steve Buscemi die praat met Alec Baldwin, Hilary Swank en anderen op de afterparty van HBO voor de Screen Actors Guild. Kravitz staat op slechts enkele meters, maar ze beseffen niet eens dat hij er is. En Krativz is geen kleine jongen. Voor goede foto’s is het belangrijk dat je leert opgaan in de omgeving en deel uitmaakt van het feest.

Fotografeer zo mogelijk zonder flits
Op een digitale spiegelreflexcamera betekent dit dat je moet leren hoe je de ISO-instelling gebruikt, zodat je zonder flits kunt fotograferen en het mooie omgevingslicht het beeld vult en je foto’s verlicht. Probeer op een compactcamera de flitser uit te zetten (je moet automatisch flitsen uitschakelen) en experimenteer vervolgens met de instellingen om de beste instelling voor de huidige situatie te zoeken. Op de COOLPIX S9100 is dit gemakkelijk. De camera beschikt namelijk over een zeer gevoelige CMOS-beeldsensor, wat betekent dat opnamen precies weergeven wat je ziet, zelfs bij weinig licht of in zeer heldere omstandigheden. Dit betekent ook dat de camera’s een hogere beeldkwaliteit behalen bij een hogere ISO en dat de kans op onscherpe nachtopnamen aanzienlijk is afgenomen.

Ken je camera-instellingen en weet hoe je de juiste stand voor je omgeving vindt
In sommige nachtopnamen is het gezicht van een persoon goed zichtbaar, maar is de achtergrond donker. Dat komt doordat de camera de belichting heeft ingesteld voor de voorgrond (het gezicht), maar dit is niet de juiste belichting voor de achtergrond. De COOLPIX S9100 met CMOS-sensor heeft een geavanceerde stand Nachtportret waarin meerdere opnamen achter elkaar worden gemaakt, met en zonder flits, waarbij het onderwerp en de achtergrond afzonderlijk worden belicht. De gemaakte beelden worden daarna direct samengevoegd, zodat de opnamen er precies zo uitzien als jij ze zag. Experimenteer met de verschillende fotostanden op je camera, zodat je weet wat werkt in een bepaalde situatie. Een standfeest ziet er beter uit met een andere instelling dan een discoparty.

Inzoomen, uitzoomen?
Wees niet bang om de zoom te gebruiken, maar vergeet niet dat je zo veel mogelijk licht moet opvangen als het donker is. Dit kan betekenen dat je achteruit moet gaan en moet uitzoomen naar de maximale groothoekinstelling, zodat er zoveel mogelijk licht in het objectief valt. In de foto van het muziekfestival Coachella heeft Kravitz de maximale groothoekinstelling gebruikt om zo veel mogelijk licht van de ondergaande zon op te vangen.

Anticipeer op perfecte fotomomenten
Bestudeer de menselijke natuur een tijdje voordat je in het wilde weg gaat fotograferen. Kijk hoe mensen reageren in bepaalde situaties en je zult patronen ontdekken die je kunt toepassen voor prachtige foto’s. Denk eens aan de verraste blik wanneer iemand een cadeautje opent, de manier waarop mensen elkaar begroeten of de verrassing of lach wanneer iemand bij de clou van een verhaal komt. Als je bent voorbereid op deze momenten, kun je de energie ervan beter vastleggen.

Zoek een ander standpunt
Wees niet bang om je camera op een tafel te leggen of hoog boven je hoofd te houden of om laag bij de grond te fotograferen. Hoe vreemder de hoek, hoe beter. Als je leuke foto’s maakt, komt dat over wanneer mensen ze bekijken. Het beste compliment dat je kunt krijgen is als een van je vrienden zegt: “Hoe heb je DIE foto gemaakt?”

DEEL!
Deel je foto’s achteraf op een van de vele beschikbare fotosites. De helft van de pret bestaat eruit het moment opnieuw te beleven met mensen die erbij waren en mensen die er niet waren te laten zien wat er gebeurde. Jeff Kravitz houdt van Flickr, Facebook en Tumblr om foto’s te delen, maar zijn favoriete uitlaatklep is zijn blog: insidecelebpics.com. Nikon heeft ook een website ontwikkeld waar je je foto’s en video’s heel eenvoudig kunt delen: mypicturetown.com

Tags: , , , , , , , ,