make-up onderzoek

Je hebt het je vást wel eens afgevraagd: wat vinden mannen eigenlijk van make-up? Wat vinden ze mooi en wat vinden ze lelijk? Vooral als je een make-up addict bent en elke ochtend uitpakt met verschillende make-up looks, is het wel leuk om te weten wat de andere sekse ervan vindt. De Quarterly Journal of Experimental Psychology deed hier onderzoek naar.

Misschien is de conclusie van het onderzoek niet zo verrassend: mannen en vrouwen hebben nogal wat verschillende perspectieven op het dragen van make-up. Dat. Meen. Je. Niet. Overigens is dat perspectief van mannen wél opvallend. Want wat blijkt? Mannen vinden vrouwen die minder make-up dragen aantrekkelijker.

Onderzoekers aan Bangor University en Aberdeen University gaven 44 vrouwen verschillende soorten foundation, lippenstift, blusher en mascara met de opdracht zich op te maken alsof ze een avondje uit zouden gaan. De vrouwen werden gefotografeerd voor en na hun make-over. De onderzoekers hebben vervolgens de foto’s in een reeks gezet, met in totaal 21 beelden van vrouwen met verschillende hoeveelheden make-up.

Voorbeeldje:

mannen en make-up

Vervolgens werden de foto’s getoond aan 44 Bangor University-studenten. Zij kregen de opdracht om de foto te kiezen die ze het aantrekkelijkst vonden en de foto waarvan ze dachten dat vrouwen en mannen die het aantrekkelijkst vonden.

De uitslag van het onderzoek was verrassend, want het bleek dat iets meer vrouwen dan mannen de foto’s waarop vrouwen meer make-up droegen het mooist. Veel deelnemers hadden de verwachting dat mannen de vrouwen met veel make-up mooier zouden vinden, maar dat bleek niet waar te zijn. De deelnemende mannen én vrouwen vonden de foto’s waarop de modellen 40% minder make-up droegen dan bij het eindresultaat het mooist.

Conclusie: wij doen het misschien allemaal helemaal verkeerd. We doen make-up op volgens een schoonheidsideaal dat misschien helemaal niet bestaat – in ieder geval niet bij mannen. De volgende keer als je gaat stappen en je wil indruk maken op je crush, denk dan even twee keer na voordat je je gezicht vol smeert met make-up.

Wat vind jij van dit onderzoek? Ga jij je make-up routine hierop aanpassen? Of kan het je gewoon niet zo veel schelen wat anderen van je make-up vinden (groot gelijk heb je!).

Tags: , , , , , , ,