Fotografie Trends 2013 - Morten Rygaard

Fotografie Trends 2013 - Morten Rygaard

Net als mode en beauty zijn fotografie en de fotografie onderwerpen trendgevoelig. 2012 was bijvoorbeeld het jaar van de culinaire fotografie, wat bleek uit de vele close-ups van eten. Ook maakten steeds meer mensen gebruik van speciale effecten en filters om alledaagse onderwerpen op te leuken. Wat heeft 2013 in petto voor fotografie liefhebbers? Nikon vroeg drie professionele fotografen om de fotografie trends 2013 te voorspellen en naar hun tips om de Fotografie Trends 2013 zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

Trend 1 – Kleine planeet panorama’s – 360 graden panorama fotografie
Sam Rohn is een Amerikaanse fotograaf die zich voornamelijk bezig houdt met 306 graden panorama fotografie. De afgelopen twintig jaar werkte hij o.a. voor Hugo Boss, Ikea en Ford. Sam verwacht dat zijn specialiteit dit jaar een grote trend wordt. ‘Steeds meer fotografen slaan aan het experimenteren met de verschillende effecten die er mogelijk zijn. Met name planeet panorama’s zijn heel erg in op dit moment.

Maar wat houdt deze trend nu eigenlijk in? 360 graden panorama foto’s, ook wel stereografische panorama’s, kleine planeten of planeet panorama’s genoemd, maken het mogelijk om de omringende omgeving in een straal van 360 graden in één beeld weer te geven. Daarbij lijkt het alsof het panorama rond een bol is gewikkeld, waardoor een landschap of stadsgezicht de vorm van een wereldbol krijgt. Door deze techniek zijn fotografen niet langer gebonden aan de grenzen van het alledaagse perspectief en kunnen ze hun creativiteit de vrije loop laten. Omdat camera’s en computertechnologie zich inmiddels zo ver hebben ontwikkeld, heb je geen ingewikkelde software of dure apparatuur meer nodig en kun je eenvoudiger dan ooit een 360 graden panorama foto maken.

Fotografie Trends 2013 - Sam Rohn

Fotografie Trends 2013 - Sam Rohn

Tips van Sam Rohn:

-          Kies het juiste onderwerp. Met name locaties met een sterk hoofdontwerp dat niet meer dan 90 graden boven de horizon uitsteekt doen het goed. Door de afstand tussen je onderwerp en je camera te veranderen, kun je het onderwerp op de uiteindelijke foto vergroten of verkleinen.

-          Gebruik altijd een statief met panorama kopOp die manier weet je zeker dat de camera en het objectief om de ‘intrede pupil’ draaien. Dit zorgt ervoor dat de gemaakte beelden naadloos op elkaar aansluiten.

-          Kies de juiste hulpmiddelen Met een fisheye-objectief kun je je volledig panorama foto met een minimum aan foto’s vastleggen. Wanneer je gebruik maakt van een camera met een draadloze afstandsbediening voorkom je dat je je schaduw mee fotografeert.

-          Vermijd het gebruik van automatische instellingen Stel de belichting, de witbalans en de scherpstelling handmatig in. Zo weet je zeker dat de beelden overeenkomen en op elkaar aansluiten.

—————————————————————————————————————————————

Trend 2 – Terug naar de basis met Zwart/Wit fotografie
Jeremy Walker is een bekroonde Britse fotograaf die de hele wereld afreist om de mooiste landschaps- en locatiefoto’s te maken. Volgens Jeremy zal er spoedig een eind komen aan de huidige trend om allerlei filters en effecten te gebruiken. ‘We gaan terug naar de basis. Mensen zullen weer klassieke en elegante zwart/wit foto’s maken.’

Fotografie Trends 2013 - Jeremy Walker

Fotografie Trends 2013 - Jeremy Walker

Tips van Jeremy Walker:

-          Zorg voor diepte in je compositieAangezien het oog niet meer door kleur wordt geleid, moet je het kader voor je onderwerp zorgvuldig kiezen: ga op zoek naar een interessant motief op de voorgrond en bij voorkeur nog een element op de achtergrond.

-          Probeer zoveel mogelijk hoeken en camerastandpunten uit Hoe onverwachter hoe beter. Door de afwezigheid van kleur moet de blik van de kijker als het ware de compositie in worden getrokken, een beetje creativiteit kan dus geen kwaad

-          Houd rekening met de natuurlijk lichtinval Kijk hoe de lichtinval in de loop van de dag verandert. Sterke schaduwpartijen, tonen, texturen en vormen zorgen voor dynamiek in de foto. Ook kunstmatige lichtbronnen als straatlantaarns en zaklampen kunnen daarbij helpen.

-          Experimenteer met verschillende sluitertijden Met langere sluitertijden voeg je onscherpte en beweging toe, waardoor de foto’s een eigen dynamiek krijgen. Bij gebruik van een statief kun  je sluitertijden van seconden of zelfs minuten gebruiken om spookachtige beelden te creëren. Je krijgt een mooi resultaat wanneer een gedeelte van het onderwerp tijdens de belichting beweegt en daardoor onscherp wordt (zoals golven) en de rest onbeweeglijk en daardoor scherp blijft (klippen en rotsen).

-          Verplaats de camera tijdens de belichting Bij deze techniek, die gewoonlijk ‘panning’ wordt genoemd, kies je een bewegend voorwerp, bijvoorbeeld een hardloper of een rijdende auto, en houd je de camera op je onderwerp gericht terwijl het beweegt. Bij gebruik van een langere sluitertijd (bijvoorbeeld 1/15 seconde) blijft het onderwerp scherp, maar vervaagt de achtergrond, waardoor de illusie van beweging wordt gecreëerd. Vind de ideale instelling door verschillende sluitertijden uit te proberen.

—————————————————————————————————————————————

Trend 3 – Hogesnelheidsfotografie
Nikon ambassadeur Morten Rygaard is een expert op het gebied van hogesnelheidsfotografie. De Deense fotograaf maakte foto’s van sterren als Madonna, 50 Cent en Justin Bieber, maar ook bands als U2 en The Rolling Stones lieten zich tijdens hun concerten door Morten vastleggen.

‘Het ideale fotomoment is in een oogwenk voorbij. Gelukkig is de cameratechnologie inmiddels zo ver gevorderd dat het nu een stuk makkelijker is om de tijd stil te zetten en die ene, uitzonderlijke foto te maken. Om die reden verwacht ik in de toekomst veel van dit soort magische fotografie.
Met hoge snelheidsfotografie kun je foto’s maken van onderwerpen die zo snel bewegen dat ze het menselijk oog ontgaan. Zo kun je het moment bevriezen van bijvoorbeeld een ontploffing,  een regendruppel die ergens op valt, of bijvoorbeeld een ei wat uit elkaar spat op de grond.

Fotografie Trends 2013 - Morten Rygaard

Fotografie Trends 2013 - Morten Rygaard

Tips van Morten Rygaard:

–          De flitser is de sleutel – De flitser maakt het mogelijk de beweging te bevriezen en daar draait het om bij hogesnelheidsfotografie. Gebruik een flitsduur van 1/800 tot 1/2000 seconde om het gewenste effect te bereiken

–          Plaats je camera en flitsers op een statief – Dat maakt dit soort fotografie een stuk eenvoudiger, vooral waneer je met meerdere flitsers tegelijk werkt. Probeer ook eens een foto te maken in een volledig verduisterde kamer. Wanneer alleen het onderwerp aan het flitslicht wordt blootgesteld, levert dat vaak verrassend mooie plaatjes op.

–          Pas de flitsduur aan in plaats van de sluitertijd – Kies de stand Handmatig flitsen en stel de flitssterkte in op 1/128 van het maximum. Daarmee bereik je een extreem korte flits in de orde van grootte van 1/38.500 seconde.

–          Gebruik een geluidstrigger – Deze activeert de flitser waneer er een geluid wordt gedetecteerd. Dit is handig bij opnamen in de volledige duisternis. De geluidssensoren zijn zo gevoelig dat je gebeurtenissen binnen een paar milliseconden kunt ‘betrappen’.

–          De beste methode bestaat niet – Je kunt op tal van manieren te werk gaan. Zo kun je ultrakorte flitstijden gebruiken of je onderwerp in een fractie van een seconde een groot aantal keren belichten. Welke methode het beste werkt, is afhankelijk van het onderwerp. Experimenteer er dus gerust op los!

Wil je meer informatie over fotografie en fotograferen? Ga dan naar www.nikon.nl.

Tags: , , , ,